vaření

Čokoládovo-banánové muffiny

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 100 g nalámané čokolády, 2 na drobné kousky nakrájené banány

 

Postup přípravy receptu

Utřeme vejce s cukrem, postupně přidáváme olej a další suroviny. Vymícháme  hladké těsto, čokoládu a banány dáváme jako poslední. Muffinky plníme těstem do 3/4. Pečeme na 180°C zhruba 25 minut. (Lze přidat i kakao a udělat kakaové muffiny)
1 hrnek = 1/4 l
Z tohoto množství je cca 20 kousků.

Lze zvolit i jiný recept s jinou příchutí na netu jich najdete velmi mnoho.

Hamburger Classic

Asi 1 kg mletého masa- směs vepřové a hovězí,  housky - další ingredience dle vlastní chuti (plátkový čedar, eidam, kečup, majonéza, ledový salát, cibule, rajče aj. záleží co máte rádi)

Postup přípravy:

Zařazení:MasoMleté
 
 
 

Osvědčený recept na hamburgery, které díky oblíbenosti tohoto jídla v rodině dělám poměrně často :-)

1. Nejprve vezmeme mleté maso, a promícháme ho s pepřem, solí a Worcesterovou omáčkou. Poté z masa vytvoříme 8 placiček (měly by mít tak kolem 15 cm v průměru, tloušťka přes 1 cm, při opečení na pánvi se pak smrsknou na velikost housek)

2. Připravte si cheddar. Pokud máte plátkový sýr tavený (který se dává do toastů), je také dobrý. Placičky opečeme na těžší pánvi nad středním plamenem. Opékáme 2 minuty, a poté placičky obrátíme. Nyní na opečenou stranu každé placky připlácněte plátek sýra. Opékáme další dvě minuty než placky dáme na talíř, a můžeme sestavit hamburger.

3. To, jak si sestavíte svůj hambáč, zálaží čistě na vás, ale klasicky to dělám takto: (odspoda nahoru) spodní housku potřu kečupem a tatarkou, poté vložím maso s rozteklým sýrem, pak cibulku, list salátu, rajče, a horní housku opět potřu kečupem-tatarkou (nebo jiným dresingem dle chuti). Samozřejmě něco mužete vynechat, nebo naopak přidat, podle chuti. Doufám, že vám tento recept pomohl udělat vám vydatnou večeři (nebo oběd) v americkém stylu. :-)

 

 

7.11.2017

Bramboráky-na toto úterý si sami nachystáte recept na bramboráky- využijte rodinný recept nebo internet. Nápověda je, že potřebujete brambory, hladkou mouku, vejce a majoránku, olej na smažení...zbytek a množství nechávám na Vás. Na konci hodiny uděláme ochutnávku. Do bramboráku je možné použít i kousky anglické, slaniny, nejlépe je zapít mlékem. Těším se na Vaše  recepty.

24.10.2017

Náplň lze libovolně obměnit, lze použít cokoliv, s čím máte rádi pizzu . Na sladkou variantu další listové těsto a sladkou náplň- nuttela, nugeta, skořicový cukr, ořechy, puding, povidla s mákem-můžete se inspirovat na webu.

Pizza šneci z listového těsta

35 min|chuťovka|4 porce|česká kuchyně|recept zobrazen: 113877x
 

Listové těsto můžeme koupit již rozválené v pečícím papíře, to můžeme jen rozložit. Pokud máme listové těsto vcelku, rozválíme. Těsto pokapeme kečupem a rozetřeme po celé ploše těsta (od krajů asi 1 cm). Kečup posypeme oreganem (koření na pizzu), množství podle chuti. Dále poklademe po celé ploše šunku a na ni sýr. Sýr můžeme použít libovolný polotvrdý či tvrdý - eidam, madeland, sýr ementálového typu. Plátkový sýr můžeme případně i nahradit sýrem strouhaným.

Těsto s náplní srolujeme do rolády, při rolování mírně utahujeme. Roládu krájíme na asi 1 cm silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Šneky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem.

Pizza šneky z listového těsta pečeme při 180 °C dozlatova, tj. asi 20 minut.

Pizza šneky můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat studené.

 

 
 

Ingredience

na  porce  

 

  • 10.10.2017
  •  Palačinky - nejlepší
  • 8 porcí

IngrediencePalačinky - nejlepší

Postup

V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Přidáme 4 lžíce oleje.Těsto necháme 15 minut stát, poté naléváme naběračkou na vyhřátou pánev pomaštěnou olejem. Jakmile se propeče jedna strana otočíme. Před podáním potřeme palačinku zavařeninou, nutelou, tvarohem nebo jen posypeme skořicovým cukrem.

Tip:
Náplň může být ze sladkého tvarohu nebo i slaná. Výborná je se zabaleným plátkem eidamu.

 

 

 

  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli.
  • olej
  • na potření-nutela, nebo džem 

 

 

26.9.2017-Domácí houstičky a pomazánky

DOMÁCÍ HOUSTIČKY:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY


1/2 kg hladké mouky, cca 30 g droždí, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, špetka cukru, 1/4 l mléka, 1/2 sklenice oleje, vejce na potření, dle chuti na posyp sůl, kmín, sezam, slunečnice, mák aj. Pečicí papír

POSTUP PŘÍPRAVY


Necháme vzejít kvásek z mléka, špetky cukru a droždí. Po vzejití zaděláme ihned ze všech surovin vláčné těsto, které se nelepí, hned pleteme housky (nenecháváme kynout). Přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme dle chuti a dáme do vyhřáté trouby upéct do zlatova. Že jsou upečené poznáme při píchnutí špejlí, musíme ji vytáhnout čistou. 

návod na pletení housek

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

Název je odkaz na  10 různých pomazánek z vajíček, ve skupině se domluvíte na jedné z nich, kterou připravíte, vajíčka budeme vařit v kuchyňce.

LIBOVOLNÁ POMAZÁNKA

Každá skupina si vyhledá na základě zadání recept na pomazánku, kterou připraví jako ochutnávku pro ostatní.

1. rybí (lososová, tuňáková, sardinková, krabí-záleží na Vás)

2. sýrová (nivová, hermelínová, syreečková-záleží na Vás)

 

12.9.2017

Ovocné tvarohové knedlíky

  

Suroviny:

500g tvarohu, 2 celé vejce, 500g polohrubé mouky, 5 lžíc oleje(nebo kousek másla), špetka soli, ovoce dle chuti. Na polití a posypání máslo, moučkový cukr, mák, strouhanka či jiné co máte rádi na posyp.

Postup přípravy receptu

Na vále si z tvarohu, vejce, mouky, soli a oleje zpracujeme těsto a  zabalíme do něj ovoce. Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody, oddělíme ode dna a po vyplutí knedlíků na hladinu vaříme ještě asi 3-5 minut. Knedlíky poléváme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a dalším zvoleným posypem

 

NEZAPOMENOUT MISKU S VÍČKEM NA

ODNOS DOMŮ TOHO, CO NESNÍM!!!!!!!

 

 

 

12.1.2016

 

Čokoládovo-banánové muffiny

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 100 g nalámané čokolády, 2 na drobné kousky nakrájené banány

 

Postup přípravy receptu

Utřeme vejce s cukrem, postupně přidáváme olej a další suroviny. Vymícháme  hladké těsto, čokoládu a banány dáváme jako poslední. Muffinky plníme těstem do 3/4. Pečeme na 180°C zhruba 25 minut. (Lze přidat i kakao a udělat kakaové muffiny)
1 hrnek = 1/4 l
Z tohoto množství je cca 20 kousků.

Lze zvolit i jiný recept s jinou příchutí na netu jich najdete velmi mnoho.

Hamburger Classic

Asi 1 kg mletého masa- směs vepčové a hovězí,  housky - další ingredience dle vlastní chuti (plátkový čedar, kečup, majonéza, ledový salát, cibule, rajče aj. záleží co máte rádi)

Postup přípravy:

Zařazení:MasoMleté
 
 
 

Osvědčený recept na hamburgery, které díky oblíbenosti tohoto jídla v rodině dělám poměrně často :-)

1. Nejprve vezmeme mleté maso, a promícháme ho s pepřem, solí a Worcesterovou omáčkou. Poté z masa vytvoříme 8 placiček (měly by mít tak kolem 15 cm v průměru, tloušťka přes 1 cm, při opečení na pánvi se pak smrsknou na velikost housek)

2. Připravte si cheddar. Pokud máte plátkový sýr tavený (který se dává do toastů), je také dobrý. Placičky opečeme na těžší pánvi nad středním plamenem. Opékáme 2 minuty, a poté placičky obrátíme. Nyní na opečenou stranu každé placky připlácněte plátek sýra. Opékáme další dvě minuty než placky dáme na talíř, a můžeme sestavit hamburger.

3. To, jak si sestavíte svůj hambáč, zálaží čistě na vás, ale klasicky to dělám takto: (odspoda nahoru) spodní housku potřu kečupem a tatarkou, poté vložím maso s rozteklým sýrem, pak cibulku, list salátu, rajče, a horní housku opět potřu kečupem-tatarkou (nebo jiným dresingem dle chuti). Samozřejmě něco mužete vynechat, nebo naopak přidat, podle chuti. Doufám, že vám tento recept pomohl udělat vám vydatnou večeři (nebo oběd) v americkém stylu. :-)

 

11.12.2014

šlehačkové cukroví

Suroviny:

450g hladké mouky
250g másla
1šlehačka 33% (31%)
vykrajovátka

moučkový cukr, vanilkový cukr - na obalení

Postup

Z mouky, másla a šlehačky zpracujeme těsto, jde to velmi dobře.
Šlehačku doporučuji vyndat z ledničky těsně před zpracováním těsta, aby bylo chladné. Vyválíme plát 3-5 mm silný a vykrajujeme tvary, pečeme v předhřáté troubě cca 200°-220° zhruba 8-10 minut.
Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

 

 

kokosky

Suroviny:

200 g strouhaného kokosu, 150 g cukru moučka, 2 vejce

Postup

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a na pečící papír tvoříme hromádky. (Nic se nešlehá v páře, jen smíchá).
Peče se při nižší teplotě do zrůžovění.

 

 

 

rafaelo

Suroviny:

1 salko (slazené mléko)
200 g kokosu + další na obalování
balíček mandlí

Postup

Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Salko (hned "syrové" - nevaří se) smícháme s kokosem tak, aby nám vznikla hustší hmota. Osvědčilo se mi lžičkou nabrat hromádku hmoty, tu trochu oválet v kokosu a až potom z ní vyrobit kuličku - nelepí se to tolik na ruce. Do kuličky vmáčkneme celou mandli, opět vykoulíme kuličku a znovu obalíme kokosem. Sice je to zdlouhavější, ale dělá se to mnohem lépe.

 

27.11.2014

PIZZA

Suroviny:

 TĚSTO: 300g hladké mouky, půl prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, mléko 200 ml

Na potření kečup s trochou oleje (můžete dochutit kořením, česnekem aj.) na povrch, co máte rádi-šunka, sýr, žampiony, slanina, ananas, kukuřice,cibule, rajčata....prostě co máte rádi

 Z uvedených ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Na válu ho vyválíme na placku a tu pak položíme na plech s pečícím papírem.Do malé misky si dáme kečup + olej + koření. Smícháme a touto směsí potřeme těsto. Potom navrstvíme náplň dle chuti -  Dáme péci do trouby na 15 min při 200 st. Nakonec nastrouháme sýr a ten rozprostřeme po celé pizze. Necháme ještě chvíli zapéci.

 

TIRAMISU

VYBERTE SI VARIANTU BUĎ PRAVÉ ITALSKÉ NEBO PO ČESKU -DÁVÁM OBA RECEPTY

A přineste si každý nějakou vlasrní misku, do které si to tiramisu uděláte a necháte zachladit- množství je na jednu velkou mísu asi pro 6-8 lidí -tak pokud si budete dělat každý svou porci, nemusí být velká, spíše vyšší.

 

ITALSKÁ VERZE -MÁM VYZKOUŠENO A JE VÝBORNÝ)

Suroviny:

500 g Mascarpone (KOUPÍTE VE VĚTŠÍCH POTAVINÁCH VE VESELÍ ÚPLNĚ BĚŽNĚ-NEJLEVNĚJI ASI NA LIDLU-HLEDEJTE U MAZACÍCH SÝRŮ)
5 lžic cukru krupice
5 vajec(MUSÍ BÝT ČERSTVÉ)
2x malý panák Amaretto-DODÁM JÁ
šálek silné kávy černé (PŘINESTE SI TROCHU ROZPUSTNÉ KÁVY-TAK 2 LŽÍCE)
1balíček cukrářských piškotů(JSOU TO TY DLOUHÉ, BĚŽNĚ KOUPÍTE V POTRAVINÁCH)
kakao na posypání (HOŘKÉ NE GRANKO)

 

Postup přípravy receptu

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh.
Do žloutků přidáme Mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, jen rychle, aby se nerozmáčely. Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
Necháme min. 2 h zatuhnout v lednici (nejlépe přes noc!)

 

Tiramisu po česku

Suroviny:

1balíček cukrářských piškotů

 2 pomazánková másla(NEOCHUCENÁ!!)

2 šlehačky (MIN. 30%)

200 g moučkového cukru

silná káva (STEJNÉ JAKO U ITALSKÉ VERZE)

2x malý panák Amaretto-DODÁM JÁ

kakao na posypání (HOŘKÉ NE GRANKO)

Postup přípravy receptu

Pomazánková másla, šlehačku(vyšlehanou) a cukr vyšleháme v krém. Dno  nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s amarettem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému, posypeme kakaemDáme do chladu na 24 hodin uležet. 

 

 

 

 

3.11.2015

V receptu vynechte rum- trochu přinesu já.

 

Levně a chutně - Recept na jogurtové minikoblížky

Všechny suroviny vyjmenované v receptu stačí smíchat dohromady, pořádně prohníst a pak například pomocí lžíce nebo jen holou rukou vytvarovat malé koblížky.


Ty se pak smaží buď v silné vrstvě oleje nebo v oleji úplně pomořené. V obou případech stačí tříminutové smažení. Pokud jsou hotové koblížky příliš mastné, vysušte je papírovými ubrousky. A obalí se ve skořicovém, moučkovém nebo vanilkovém cukru.

 

 

TOPlist